Lär dig konsten att konsumera medvetet för en mer hållbar livsstil. I den här artikeln pratar vi om vikten av att förändra ett beteende som nästan alla människor har. I en värld där konsumtion ofta får gå före omtanke om vår planet, blir hållbar shopping därför allt viktigare. Små förändringar i våra shoppingvanor kan göra stor skillnad för miljön. Genom att göra medvetna val kan vi alla bidra till en mer hållbar framtid. Låt oss djupdyka, det är enklare än vad du tror.
Fem tips för hållbar konsumtion
1. Handla mindre eller inte alls
Innan du lägger något i kundkorgen, ta en stund att reflektera över om du verkligen behöver produkten. Ofta lockas vi av rea-erbjudanden och kampanjer, men att avstå från onödiga inköp är ett av de mest effektiva sätten att minska vår miljöpåverkan. Genom att bara köpa det vi verkligen behöver, kan vi minska efterfrågan på massproduktion och därmed bidra till en mer hållbar konsumtionskultur.
När du dessutom genomför den här förändringen tror vi att ditt köpmönster så sakteligen också förändras. För att förenkla din förändring kan du också undvika att handla i shopping-appar. Dessa appar är ofta utvecklade för att stimulera hjärnan och öka dopaminet. Shopping är faktiskt förknippat med beroende och kan trigga samma beteenden som andra beroenden, att man får abstinens och måste köpa.
2. Välj kvalitetsprodukter för längre livslängd
När du väl bestämmer dig för att handla, satsa på kvalitetsprodukter som är hållbara och har lång livslängd. Till exempel är Remoairs doftljus tillverkade med miljövänligt vax, vilket inte bara ger en renare förbränning utan också en längre brinntid. Detta innebär att du kan njuta av dina favoritdofter längre, vilket i sin tur minskar behovet av att köpa nya ljus ofta. Ett motexempel är produkter som tillverkas i massproduktion, deras enda anledning till existens är att någon ska tjäna pengar. Det handlar inte om att skapa en känsla där hemma, eller få dig att värna om miljön.
Även om ett pris kan kännas högt, avväg alltid att se fördelarna med hur länge du kan använda produkten. En vara som kommer slitas med tiden är mer hållbar om den har hög kvalitet jämfört med en produkt som inte har samma kvalitet.
Ett knep att hitta exempelvis kläder, skor eller accessoarer som håller länge, kika på second hand. Här hittar du ofta produkter som levt ett långt liv och genom att förlänga livet på dessa produkter minskar du också efterfrågan av nyproduktion.
3. Använd refiller och återanvänd
Ett annat sätt att shoppa mer hållbart är att välja produkter med refill-alternativ. Remoairs prisbelönta refiller till doftljus är ett utmärkt exempel. Genom att återanvända dina befintliga ljuskoppar kan du förlänga livslängden på dina favoritdofter och samtidigt minska avfall. Refill-systemet är inte bara kostnadseffektivt, utan också ett enkelt sätt att göra en positiv skillnad för miljön.
Refill är också starkt förknippat med tanken att återanvända en originalförpackning vilket också är smart. Ju mer vi kan återanvända desto bättre, för som det ser ut just nu så är slit-och-släng trenden fortfarande ett hett ämne. Vi har aldrig haft så mycket sopor att hantera i världen som just nu.
4. Köp lokalt, men medvetet
Att handla lokalt kan vara ett utmärkt sätt att minska transportutsläpp och stödja din lokala ekonomi. Men det är viktigt att vara medveten om vad du köper lokalt. Det räcker inte att produkten är tillgänglig i en lokal butik; du bör också undersöka om den är tillverkad lokalt och på ett hållbart sätt. Att köpa lokalt tillverkade produkter som värnar om både kvalitet och miljö är nyckeln till en verkligt hållbar konsumtion.
Att lära in beteendet att kika på en produkt vart den är producerat kan ta tid, men när du väl fått in förmågan så kommer du upptäcka hur mycket runt omkring dig som tillverkas långt från där du bor. Vad efterfrågar du?
Första grejen att kika på, är produkten tillverkad i Sverige? OM den är det, då är det positivt. Är den tillverkad i någon av våra grannländer så kan du fortfarande känna dig på den gröna sidan.
Andra grejen att kika på, är innehållet i produkten tillverkat i Sverige eller med svenskt härkomst? OM det är så, ännu bättre. Grönare än såhär kan det knappt bli. Men ha i åtanke att inte alla företag skriver ut vart deras ingredienser eller råvaror kommer från. En av anledningarna till att vi är så transparenta som vi är beror just på att vi köpte doftljus som hette "Sveriges största ljustillverkare" men blev varse om att dessa produkter inte tillverkades inom EU. Det enda man gjorde i Sverige var att sätta etiketter och lägga ner dom i lådor.
Så igen, handla gärna hållbart men tänk på att det blir inte klimat-snällt att handla skit-produkter från fjärran öst bara för att det är hos butiken i stan.
5. Tänk livslängd
När vi konsumerar funderar vi sällan på om den här varan kommer finnas i våra liv om 2-5-10 år. Vi är här idag, i nuet och vill ha produkten. Men genom att även implementera tanken om vi kommer använda produkten eller kunna fylla på produkten och tänka 2-5-10 på allt vi köper så kan vi skapa en stor förändring.
I vår artikel om hållbar shopping från några år tillbaka nämner vi just detta. Produkten vi köper, kan den lagas om den går sönder? Går den att sälja på second-hand efter 2-5-10 år? Med detta mind-set säkerställer vi att det vi konsumerar har hög kvalitet och på så sätt sätter vi även press på tillverkarna att producera mer hållbara produkter.
Vi hoppas med denna artikel kunna inspirera dig att kanske anamma åtminstone en av punkterna. Känner du att du fått inspiration, tveka inte att dela med dig till fler via sociala medier.