128. Hur doftar plommon?

128. Hur doftar plommon?
Hur doftar plommon?

Plommon är en vanlig doft inom parfymeri och dofter, men den kan vara svår att sätta fingret på när den mixas med andra dofter. Anledningen är att doften i dig kan pendla mellan fruktig eller blommig beroende på vilken typ av olja man använder. Oftast ger plommon en fruktigare och lite mer rund doft när man använder den till doftprodukter så som ljus och doftpinnar.

Hur tillverkar man plommondoft?

Kanske en av de svåraste och dyraste oljorna att utvinna är just plommonolja. Nästan all olja som är plommon reproduceras därför syntetiskt. Misstolka inte syntetiskt som att det "nästan" doftar som plommon. Doftmolekylen är den samma som i naturen, men tillvägagångssättet att få fram den sker i ett labb istället. Mer om detta kan du läsa om här.
Det är tack vare "damascone"-molekylen som vi kan tillsätta plommondoft i våra blandningar. Molekylen finns även i rosor och det är just därför det ibland kan uppfattas som att plommon har en något blommig doft. Damascone i sig är alltså en familj molekyler som oftast återfinns i rosor eller plommon men även svarta vinbär och nypon.

Vilken roll spelar plommon i en doft?

Lite beroende på vilka andra dofter och i vilken del av doften man tillsätter plommon så kommer den spela olika roller. Det är just därför plommon är en så populär olja att använda inom just doftskapandet. Om plommon får leka i topparna med andra blommiga noter uppfattas den oftast som väldigt blommig men ibland även lite som det friska från skalet av plommon, man får då en distinkt doft av plommon. Men skulle man jobba med noter av plommon i basen kan man få så kryddiga noter som mörka plommon eller torkade plommon. Då blir doften mer kryddig och uppfattas som djup och rund.
Vi upplever att när plommon blandas in i hjärtat av en doft så försvinner karaktären så pass mycket att den är svår att uppfatta. Därför har vi sällan just plommon i hjärtnoterna.

Vad är egentligen plommon?

När man hör ordet plommon tänker man såklart på den något ovala frukten som hänger i träd med en stor kärna. Är man uppväxt med plommonträd så förknippar man det säkert med vårens magnifika blomster. Vad få vet är att plommon (prunus l) kommer från rosfamiljen och innefattar över 200 olika arter. Om vi säger lychee så tänker du säkert inte på plommon, men det finns en anledning att man brukar kalla lychee för "kinesiskt plommon". Kusiner och släktingar till plommon som man kanske mer kan ana (kanske pågrund av dess blomster och form på frukterna) är körsbär, persikor och aprikoser.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en doft med plommon?

Som vi skrivit om många gånger så påverkas vi av doft. Människan är ett under på så sätt och vi har tyvärr kommit bort från vår koppling till naturen rent mentalt. Men undermedvetet finns kopplingarna där fortfarande och öppnar vi dörren är det inte långt till den gröna sidan.
På vårkanten tycker vi att plommon passar utmärkt tillsammans med blommiga noter. Det ger en unik karaktär och skapar en känsla av hopp och glädje. Jârdin är en blommig men ändå ganska kryddig doft som vi gärna har tänt under just de första månaderna av året. När vi närmar oss hösten är det ganska ombonande att omge sig av plommondoft. Då passar Black Pomegranate utmärkt. Här får plommonen en mörkare och djupare karaktär vilket skapar en mysig känsla i rummet. Det är kanske här som plommon egentligen har haft sin storhetstid under alla år, på kvällarna.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.