002. Att sätta sin signatur på det man gör är lite som att signera ett konstverk.

Närbild på raps med blå himmel som bakgrund.

Att välja mellan det ena och det andra och vad som är bäst för planeten så kommer det alltid komma tillbaka till hållbar odling. Palmolja har under många år blivit ett ämne för debatt och hur det bidrar till avskogningen av stora områden skog i världen. Effekterna är förödande och vissa forskare menar att det redan avverkats så stora områden i Amazonas att det inte går att vända den negativa effekten. 

Palmoljan har på senare år också fått en kompis på listan om grödor som bidrar mest till avverkning av skog. Nämligen soja. Förra året kom WWF med en rapport som visade att sojaproduktionen gått om palmolja i mest bidragande faktor till avskogning. Den största boven i dramat är köttkonsumtionen. Det är också köttkonsumtionen som drivit upp sojaproduktionen till den plats den har idag, detta på grund av att den största del av sojaproduktionen går till att göra foder till boskap. 

Remoair har som mål att göra kloka val och därför vände vi oss till det snällare alternativet raps. Oljan i våra produkter som kommer från rapsen är tillverkade i Europa vilket i sin tur även minskar avtrycket. 

Rapsoljan produceras runt om i Europa och kallpressas till en gyllene olja. De böljande gula rapsfälten är en skånsk signatur och även en del av oss som företag. Det står för lokalt lantbruk och råvaror med hög kvalitet. Rapsvax är ett hållbart alternativ utan högt tryck på intensivt jordbruk och är också en icke GMO-produkt. 

GMO står för Genetiskt Modifierade Organismer och är organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrar arvsmassa så att de får de egenskaper man vill ha. 

Kokosvaxet i vår blandning kommer från en producent som odlar hållbart och som även ger tillbaka en del till det lokala samhället. Kokos är en förnybar gröda med hög avkastning precis som raps. Detta gör de båda grödorna till ett hållbart miljövänligt alternativ. 

 

Fördelarna med vårt signaturvax

När vi skiftade vax från soja till raps märkte vi dessutom en förlängd tid som ljuset brann. Med vårt signaturvax får vi ut ca 60 timmar brinntid på 200 gr vilket också är en hållbar del i det hela. Men det finns fler fördelar såklart...

  • Ljuset brinner längre än ljus av stearin, paraffin och sojavax
  • Brinner med en klar låga utan toxiner som koldioxid
  • Sprider doften jämt 
  • Lägre smältpunkt vilket gör att vi kan hålla lägre temperatur vid tillverkning

 

Vill du läsa mer om soja och palmolja har vi samlat några matnyttiga artiklar här:

Regnskogen hotas av sojaodling 

Proteinrik soja med ett stort problem

Palmolja & Sojaolja

Rapsen i det hotade ekosystemet

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.