046. Vad är doftpyramiden?

046. Vad är doftpyramiden?

Våra dofter är uppbyggda av flera olika molekyler som skapar en karaktäristisk doft. För att enklare förstå doften delar man in den i tre delar som representerar hur doften kommer bete sig. I parfymvärlden är det känt som doftpyramiden. 

Hur är doftpyramiden uppbyggd?

Man delar upp dofterna i kategorier, det finns ett helt hjul med dofter och hur de kategoriseras och i pyramiden finns det tre olika varianter. Toppnoter, hjärtnoter och basnoter. En doft kan karaktäriseras av olika noter beroende på hur man byggt doften. Oftast består pyramiden alltid av dessa tre delar men det kan som sagt variera vilka noter som är dominerande.

Tänk pyramiden som ett hus, alla tre våningar är där för att balansera mellan varandra. De olika noterna lyfter varandra och skapar karaktären för en doft, det kallar man för ackord. 

Vad är toppnoter i en doft?

Lätta, flyktiga, friskt och fräscht är ofta beskrivningen av toppnoter. I kategorin hittar man citrusdofter, gröna dofter och fräscha dofter. Vanliga exempel är citron, apelsin, bergamott, grapefrukt, rosé peppar, ingefära, mynta, salvia och lavendel. Det som gör en toppnot så speciell är att den inte har så lång varaktighet. I parfymvärlden talar man om att den doftar i ca 5-20 minuter. För doftljus och doftpinnar kan det vara betydligt längre, men gemensamt är att det oftast är det första man känner när man doftar.

Vad är hjärtnoter i en doft?

I hjärtat av en doft hittar man kanske de viktigaste noterna. De tar över efter toppnoterna och hjälper även till att ta tillvara på toppnoterna. Inte nog med det, man vill också att hjärtnoterna i en doft ska förbereda en på basnoterna. I hjärtat hittar man oftast blommigt, fruktigt och kryddigt. Typiska hjärtnoter är  ros, jasmin, fresia, plommon, citrongräs, geranium, koriander och kardemumma. Hjärtnoter varar länge, så fort toppnoterna försvinner kan man njuta av hjärtnoterna i flera timmar. 

Vad är basnot i en doft?

Stabil, långsam och djup, det är precis vad basnot är i en doft. De träder sällan fram innan du haft ditt doftljus igång länge eller känt doften under en längre period. Perfekta dofter i basen är gourmand dofter, träiga dofter och mysk. Gourmand är de dofter som vi ofta också äter, exempelvis vanilj, tonka, brunt socker och kakao. Bland de träiga dofterna hittar man de självklara dofterna från cederträ, sandelträ, bursera och tall. Och när vi pratar om mysk så är det klassisk mysk, vit mysk och pudriga noter. 

Vad använder man doftpyramiden till?

För oss som doftskapare använder vi den för att balansera dofter så att de passar in i vårt sortiment, att de inte svävar iväg från de tankar vi har. Som privatperson kan man använda doftpyramiden för att lättare hitta i träsket bland dofter. Vi har alla våra preferenser och med pyramiden hittar man lättare fram till det man redan vet att man gillar. 

Vad ska man leta efter i en doft?

En lurig grej är att toppnoter ofta lurar dig till en doft du kanske egentligen inte alls gillar. Eftersom toppnoter är det första du känner i en doft så sniffar man lite snabbt och vips tror man att man hittat en favorit. 

Låt det därför at lite tid innan du väljer en doft. Du kan också läsa vilket ackord doften har och sedan kika på doftnoterna. På så sätt vet du vilka noter som är dominanta i doften. 

Hur är Remoair kollektionerna uppbyggda?

Vi har delat upp våra kollektioner baserat på vilka noter vi valt att fokusera på. För oss handlar allt om balans! Inga dofter ska leda till huvudvärk och de får inte ta över hela hemmet och aldrig försvinna. 

The Core Collection är hyllning till toppnoter. Här är ackorden friska, det är stort fokus på citrusfrukter i olika former och balanser. Dofterna i The Core Collection har därför en större andel toppnoter. 

The Maison Collection lyfter fram hjärtnoterna mer. Toppnoterna försvinner ganska snabbt och basnoterna är inga tunga eller för komplicerade varianter. Detta gör att kollektionen är en mer balanserad och enkel, passar i de flesta hem ⎯ hence the name.

I vår kollektion The Hyper Contrary har vi satt fokus på basnoter. Vår twist är dock att vi valt att balansera dofterna med okonventionella toppar. Även om kollektionen hyllar basnoter så ska man inte misstolka det med att det är tunga dofter. 

 

Nu hoppas vi att du fått kött på benen så att du i framtiden kan välja doft med självsäkerhet!

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Alla kommentarer läses innan de publiceras.